DE BENGAAL

 

De BENGAAL is één van Nederlands nieuwste kattenrassen. Deze kortharige, exotisch uitziende kat vond in 1992 vanuit Amerika haar weg naar Nederland. De Bengaal is een hybrideras: een kruising van de in Zuidoost Azië levende Aziatische Tijgerkat (Felis Bengalensis) en o.a. de Egyptische Mau.

De Aziatische Tijgerkat is immuun voor leukemie. Dr Willard Centerwall, verbonden aan de universiteit van Californië deed onderzoek naar hun erfelijk materiaal en kruiste zodoende ook de Felis Bengalensis met huiskatten. Enkele van die katten  die uit deze kruisingen kwamen, gaf hij aan Jean Mill, die er uiteindelijk in slaagde om een nieuwe raskat te fokken met het exotische uiterlijk van een Aziatische voorouder en het uitstekende, lieve karakter van onze huis/raskat.

Karakter: We zijn inmiddels de nodige jaren verder en onze Bengaalse kittens hebben niet meer de schuwe karaktereigenschappen van hun wilde verre, verre voorouder, maar zijn aanhankelijke "knuffel tijgertjes". Ze zijn nieuwsgierig, spelen graag met water, zijn speels, komisch ondernemend, "praten" veel met "hun" mens(en) en eten hetzelfde eten als alle andere katten. Kortom het is een kat net zoals alle andere katten, maar dan met een ander vachtpatroon.

Vacht: De vacht voelt heel zacht aan en heeft net zoals de meeste andere korthaarrassen weinig onderhoud nodig.

Patroon: Er zijn 3 tabbypatronen: vlekken, rozetten en marble.

Kleur:  Bruin,   een grondkleur van geel tot bruin met resp. bruine tot zwarte tabbyaftekening, groene ogen.

          Sneeuw,  een witte tot ivoorwitte grondkleur met bruine tot zwarte tabbyaftekening, blauwe ogen.

          Sepia,     sepiagele grondkleur met donkerder tabbyaftekening, groene ogen.

          Blauw,     een ivoorwitte tot crème grondkleur met blauwe tabbyaftekening, groene ogen.

          Zwart,     geheel zwart, groene ogen.

Glinstering: Een bijzonderheid is de glinstering die we bij de Bengaal vinden. Bruine Bengalen hebben aan de uiteinden van de haren een goudkleurige tipping, die bij de juiste lichtinval glinstert. Bij de Sneeuw Bengaal en de Blauwe Bengaal is de glinstering zilverkleurig. Deze glinstervacht komt allen bij de Bengaal voor. Kortom een verrassing op de katteshows en een bijzondere kat om thuis te hebben.